SYMPOSIUM HYGIËNISCH BOUWEN / ASSA ABLOY

Tilburg, 27-6-2018

Afgelopen maandag ging het symposium hygiënisch bouwen voor de voedingsmiddelensector zeker niet over bouwvakkers leren hun handen goed te wassen. Waar het wél om ging, was de noodzaak om omgevingen waar dat écht nodig is, zo te ontwerpen en te bouwen dat hygiëne en dus voedselveiligheid optimaal tot uitdrukking komen.

Dat voedselveiligheid als thema werd gekozen, kwam niet uit de lucht vallen. Het belang ervan neemt hand over hand toe en op het vlak van wet- en regelgeving staan er komende jaren de nodige veranderingen op til. Daarnaast kent voedselveiligheid ook een sociaal, maatschappelijke kant. Wie voedsel produceert, verwerkt en/of distribueert heeft er maar voor te zorgen dat niemand er ziek van wordt. Geen enkele partij die betrokken is bij de totstandkoming van een gebouw of medeverantwoordelijk is voor de inrichting van een productieproces waar het om voedsel gaat, kan aan zijn verantwoordelijkheid ontkomen als het om hygiëne en voedselveiligheid gaat en zal zijn zaakjes dus goed voor elkaar moeten hebben.

Hardop nadenken

Plaats van handeling was het gebouw – het schip – van Schmidt Zeevis BV, pal aan de A20 in Rotterdam. In dit bedrijf staat het belang van hygiëne en voedselveiligheid geen moment ter discussie en het was dus een prima plek om hardop na te denken over hoe je tot hygiënisch verantwoorde bouwconcepten komt welke in relatie staan tot de risico’s t.a.v. de voedselveiligheid bij de productie, transport, opslag en verwerking van voedingsmiddelen.

Kennis delen

Directielid van Schmidt Zeevis BV, Jos van Vuren, heette eenieder welkom in het relatief nieuwe en zeker opmerkelijke bedrijfsgebouw te Rotterdam. In een overzichtelijke presentatie lichtte hij de ruim 100 jaar geschiedenis toe van dit mooie bedrijf. De directie heeft als visie de door haar internationaal geleverde producten en dienstverlening ten allen tijde “the best of the best” te laten zijn. Dat daar een hoogwaardig hygiënisch bouw ontwerp bij hoorde, ten tijde van de ontwikkeling van het nieuwe bedrijfsgebouw, was vanzelfsprekend.

PP4C, een samenwerkingsverband van bedrijven gespecialiseerd in het ontwerpen en realiseren van turnkey Controlled Environment faciliteiten, deelde haar kennis en ervaring rondom voedsel wet- en regelgeving, het V-Model bij de realisatie van bedrijfsgebouwen in het algemeen en Controlled Environment ruimtes in het bijzonder als ook werden de resultaten van een onderzoek onder de Food productiesector in Nederland en Vlaanderen, gerealiseerd op initiatief van PP4C, besproken.

De EVO-Fenedex introduceerde de nieuwe Hygiënecode voor de transport- en opslagsector binnen de foodsector en de uitgangspunten van een correct HACCP systeem. Aan de hand van enkele praktische voorbeelden werd het belang van dit thema benadrukt en duidelijk uiteengezet.

Ter afsluiting werd in een forumdiscussie, met behulp van het aanwezige publiek, een duidelijker beeld gecreëerd hoe de algemene stemming was t.a.v. de thema’s voedselveiligheid en hygiënisch bouwen. Aan de hand van een aantal stellingen waarop live gestemd kon worden, deed de hele zaal met het expertpanel mee aan een interactieve discussie.

Al met al een zeer geslaagde middag, onder het dag voorzitterschap van René de Monchy en uitstekend georganiseerd door PP4C partner Assa Abloy, in een mooie hygiënische omgeving en een zeer gastvrije ontvangst van Schmidt Zeevis BV.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *