Categorie
Good Manufacturing Practices (GMP)

Jaar 2020

Hightech productiefaciliteit voor Fujifilm

Bij Fujifilm in Tilburg werd een oude productiehal voor het inpakken van fotorolletjes veranderd in een hightech productiefaciliteit voor het maken van cell culture media. Fujifilm nam Kuijpers en haar PP4CE partner Brecon in de arm voor het ontwerpen en realiseren van de controlled environment faciliteiten  in het gebouw. De productiefaciliteit is in februari 2021 opgeleverd.

En dat is volledig naar tevredenheid van Sander Vermeulen, Director Business Development bij Fujifilm, gebeurt: “Het grote publiek kent ons van de fotorolletjes. Maar we zijn al jaren actief in de healthcare- en biofarmaciesector. We hebben inmiddels cell culture media productielocaties in onder meer Japan en de Verenigde Staten. We merken dat de druk op de productiecapaciteit van medicijnbestanddelen wereldwijd enorm is, mede door de recente ontwikkeling van de coronavaccins. Vanuit Tilburg gaan we met onze productie de Europese markt bedienen. Ons doel: tot de top cell culture media-fabrieken in Europa behoren.”

Cell culture media zijn poeders en vloeistoffen die farmaceuten gebruiken bij het maken van nieuwe medicijnen. De productie ervan stelt zeer hoge eisen aan de omgeving. Fujifilm was in het derde kwartaal van 2019 in gesprek met Brecon Cleanroom Systems over hun nieuwe plannen en heeft destijds  Kuijpers als PP4CE partner geïntroduceerd. Hier opvolgend zijn de gesprekken tussen Kuijpers en de directie van Fuji gestart en heeft Kuijpers eind 2019 opdracht gekregen om hiervoor een 1.725 m² grote cleanroom te realiseren conform het GMP bouwprincipe. Hierbij staat de cleanroom volledig op zichzelf binnen de constructieschil, die Fujifilm zelf onder handen nam. Naast de cleanroom zijn  er nog twee laboratoria gebouwd van respectievelijk 350 m² en 100 m².

Multidisciplinair team

Kuijpers werd dus hoofdaannemer van het grote project en werkte samen met o.a. Brecon in bouwteamverband aan een integrale aanpak. Hierbij startte het team het basisontwerp, dat er al lag, te vertalen naar een functioneel ontwerp dat voldeed aan de extreem hoge eisen die aan cleanrooms en laboratoria worden gesteld. Ook op de bouw was een goede organisatie een must. Niet alleen om de voortgang van het project te bewaken, maar ook om de gezondheid en veiligheid van medewerkers op de bouw in het oog te houden. De honderd mensen die er dagelijks rondliepen, moesten immers ook binnen  de op dat moment geldige Corona regels werken. Fujifilm zat Kuijpers er bovenop om het project onder deze omstandigheden in goede banen te leiden. Grote vertragingen waren er daardoor niet en na een jaar van ontwerpen en bouwen kwam eind 2020 de succesvolle oplevering in zicht.

Brecon heeft het alom bekende beloopbaar plafond ingezet met HPL plaatmateriaal en het Fraunhofer gecertificeerde BCPS wandsysteem met HPL afwerking.