Categorie
Good Manufacturing Practices (GMP)

Jaar
2018

Kuijpers ontving medio 2016 de opdracht een bereidingsapotheek te bouwen voor de Haagse Ziekenhuizen. Het betrof een design & built opdracht voor de techniek als ook het bouw-constructieve deel. Brecon Cleanroom Systems werd door Kuijpers gevraagd, als PP4C partner, het bouwkundige deel in te vullen. Nagenoeg het gehele jaar 2017 is aan het project gewerkt en voor de Kerst is het werk volledig gevalideerd en naar grote tevredenheid van de opdrachtgevers opgeleverd. Brecon Bouw en Onderhoud was verantwoordelijk voor de bouwkundige montage werkzaamheden.

Op de tweede etage is de complete technische installatie gebouwd. Op de eerste etage is er plaats voor cytostatica, voor antibiotica en een deel voor niet-risicovolle middelen. Om de capaciteit te verhogen en kwaliteit te verbeteren is er in de nieuwbouw gekozen om vier VHP (Vaporized Hydrogen Peroxide) sluizen te bouwen. In deze VHP sluizen worden de inkomende producten met Waterstof Peroxide ge-decontamineerd, waarna de producten steriel de clean room in gaan. Een proces wat onder strikte condities moet plaatsvinden en waarbij de veiligheid voor eindgebruikers moet worden gegarandeerd. Dit volledige proces van decontamineren, inclusief het aansturen van de bouwkundige gasdichte deuren, is geautomatiseerd door het door Kuijpers geprogrammeerde besturingssysteem. Op de begane grond is een nieuwe (WFI) waterbereidingsinstallatie gebouwd die zeer schoon water (het zogenaamde Water For Injection) produceert die noodzakelijk is voor de diverse bereiding- en schoonmaak processen. Op de begane grond komen tevens twee ruimtes voor verpakken en twee ruimtes voor niet steriele individuele bereidingen en een kleine opslag t.b.v. voorraad. In de kelder is er ruimte voor quarantaine en opslag.

Het werk omvatte voor Brecon 2100 m2 GMP cleanrooms, nagenoeg gelijk opgedeeld over de Begane grond en de eerste etage. De ruimtes zijn GMP A-B-C en D uitgevoerd. De wanden zijn gebouwd met het door Brecon ontwikkeld, semi-flush uitgevoerd, wandsysteem (Trimo Sandwichpanelen). De plafonds in de B en C ruimten zijn voorzien van het flush Brecon Cassette Panel Systeem (BCPS) en de omloopruimte en D geklasseerde cleanrooms zijn voorzien van het voorgeschreven Armstrong Biogard Acoustic systeem.

Het ontwerp was voorzien van een groot deel wandpanelen met lage luchtinlaat en ca. 500 m3/hr retourlucht transport, via de geïntegreerde luchtkanalen. Tevens waren er een groot aandeel technische panelen met hierin de diverse utilities voorzien. Er zijn 4 VHP sluizen gebouwd, volledig in RVS uitgevoerd en voorzien van 8 gecertificeerde gasdichte deuren. De vloeren zijn uitgevoerd in Gerflor Mipolam materiaal, en uiteraard voorzien van geïntegreerde holle plinten. Opvallend was het grote aantal HPL uitgevoerde PTC’s (Pass Through Cabinets). Het betroffen 18 kasten, waarvan 7 stuks inclusief luchtbehandeling. Allen door Brecon Clean Furniture geleverd.

In opdracht van Brecon heeft PP4C partner Wero Cleanroom Reiniging, tijdens de bouwperiode de schoonmaakwerkzaamheden voor haar rekening genomen. Eindreiniging en validatie heeft de opdrachtgever in eigen beheer uitgevoerd.