MOOIE ONTWIKKELINGEN!
De afgelopen 4 jaren bij Brecon
De presentatie van de nieuwe strategie aan de aandeelhouders van Brecon Cleanroom Systems BV, begin 2014, was wel een bijzonder moment. Als consultant had ik alles in het werk gesteld om de Controlled Environment markt goed in beeld te krijgen, concurrentie onderzoek nationaal en internationaal doorgevoerd, SWOT analyse gemaakt, het gehele pallet aan productaanbod bestudeerd maar bovenal gekeken waar Brecon mogelijkheden had omzetgroei te genereren. In alle eerlijkheid was dat laatste geen ‘Rocket science’!
In 2013 bestonden we ongeveer 24 jaar en hadden ons mooie track-record als cleanroom bouwer vooral liggen in Veldhoven op de AMSL Campus, waar wij ooit begonnen waren met kantoren te bouwen. Niet gehinderd door grote kennis van zaken zijn we in het begin van de negentiger jaren enthousiast gestart met de eerste opdracht een cleanroom bij ASML te bouwen. Medio 2018 zijn inmiddels ongeveer 54.000 m² cleanroom oppervlakte naar volledige tevredenheid door ons gebouwd voor dit prachtige semi-conductor bedrijf.
We hadden dus tot 2014 met enkele ‘ups and downs’ én hard werken altijd zeer goed onze boterham kunnen verdienen met eigenlijk maar één opdrachtgever. Dat betekende niet dat we geheel géén ervaring hadden met andere markten! Door ons mooie referentiewerk bij het bekende ASML had Brecon inmiddels een goed imago in Nederland opgebouwd, zonder ooit echt een marketingplan hier aan ten grondslag te hebben gelegd.
Bij vele facility managers en ondernemers was wel bekend dat men in Veldhoven hele hoge eisen stelde aan kwaliteit, flexibiliteit en het op tijd opleveren van het werk. Als je dat vele jaren naar tevredenheid kunt realiseren moest je als bedrijf wel iets in je mars hebben. Via bekende aannemers kregen we daarom ook andere opdrachten om o.a. bij het TNO in Delft, MSD in Oss en Boxmeer of bij Patheon Pharma in Tilburg te komen werken. En zo waren er nog wel meer mooie projecten welke we gerealiseerd hadden in de jaren 1990 – 2014. Maar een strategie om verdere groei buiten ASML te forceren ontbrak.
Een succesvol bedrijf een geheel nieuwe koers te laten varen met vele veranderingen in het dagelijks opereren, product inzet, samenstelling van het personeel, wijzigingen in het management, om maar enkele onderwerpen van de door mij vastgestelde adviezen te noemen, was niet alleen bijzonder maar ook zeker erg spannend. Ook een SWOT analyse kan confronterend zijn als je bij het onderdeel ‘internal weaknesses’ landt… De aandeelhouders reageerden echter sportief én positief en het duurde niet lang of we gingen aan de slag. Alle nieuwe commerciële initiatieven heb ik als directielid mogen initiëren, implementeren en ook de hier uit voortvloeiende veranderingsprocessen mogen begeleiden. Maar succes creëer je niet alleen, alleen met een team van goede en gemotiveerde collega’s krijg je pas echt iets voor elkaar!
Het Brecon Cassette Panel System
Wat ik in deze blog er even uit wil lichten en waar we echt trots op zijn als resultaat van onze ontwikkelingen in de afgelopen paar jaar, is wel de ontwikkeling van het BCPS (Brecon Cassette Panel System). Best spannend om een modulair wand- en plafondsysteem van de basis uit te bedenken en te ontwikkelen. Nog spannender is het uiteindelijke resultaat te laten testen door een internationaal erkend instituut als het Duitse Fraunhofer Instituut. Want zoals de Opel reclame ons laat weten “Wij Duitsers maken geen grapjes!”
Direct met de start van de ontwikkelingsfase in 2016 hadden we al besloten dat we het nieuwe systeem zouden laten certificeren door het bekende Fraunhofer instituut IPA (Industrie Productie en Automatisering). Een registratie in het databestand van IPA als getest cleanroom bouwsysteem, dát was ons doel. (www.tested-device.com).
In onze actuele Whitepaper, te downloaden op onze websites, hebben we uitvoerig beschreven hoe dit proces in zijn werk is gegaan. In ieder geval gaat het IPA niet over een nacht ijs! Toen we er eenmaal kaar voor waren ben ik samen met collega Frank Moelands in de loop van 2017 in Stuttgart bij het IPA inhoudelijk gaan bespreken wat er allemaal voor nodig was om de diverse testen te laten verrichten. Mede directielid Frank is al 28 jaar betrokken bij de productontwikkeling bij Brecon en mijn partner in crime met wie ik samen aan dit gehele productontwikkelingsproces van het BCPS heb gewerkt!
Uiteraard hebben we tijdens ons bezoek van de gelegenheid gebruik gemaakt om een rondleiding te krijgen in hun hoogwaardige cleanrooms. Zeer indrukwekkend om een ca. 150 m² grote cleanroom in werking te zien in de ISO 14644 klasse 1. Een dergelijke klassering zegt natuurlijk voor de meesten onder jullie niet veel, maar bedenk je dat in één m³ (1x1x1m.) lucht , van bijvoorbeeld je slaapkamer, ca. 30 tot 40 miljoen stofdeeltjes kleiner dan één micron zweven. Dat zijn luchtdeeltjes, kleiner dan één duizendste millimeter, die je met het blote oog niet kunt zien. Op een een deel van die stofdeeltjes wonen overigens kiemen (bacteriën, schimmelsporen, virussen e.d.). Stel je vervolgens voor dat in een cleanroom bij het Fraunhofer instituut dat aantal van ca. 35.000.000 stofdeeltjes per m³ kleiner dan 1 micron naar minder dan 10 stofdeeltjes kleiner dan 0.1 micron is terug gebracht! Er zijn maar drie van dergelijke cleanrooms in Europa te vinden, dat zegt eigenlijk al genoeg!
In april van dit jaar hebben we een ‘BCPS test-box” gebouwd van ons systeem in de hiervoor bestemde cleanroom in Stuttgart. Met een deur en raam als ook het plafond, in de 2 verschillende afwerkingsmaterialen (staal en HPL) en twee isoleermateriaal varianten (aluminium honeycomb en Rockwool). Na maanden van testen kwam medio juli het verlossende woord! Maar even eenvoudig samengevat: “geschikt voor hoog geklasseerde cleanrooms in alle marktsegmenten”. Superblij en trots waren we met dit resultaat! Op het in september georganiseerde grote internationale Controlled Environment congres ISCC’18 in Den Haag gaan we het BCPS bouwsysteem officieel introduceren met een uitgebreid marketingpakket. Hoe mooi dat we de kwaliteit en geschiktheid van dit mooie systeem kunnen bewijzen aan de hand van een Fraunhofer certificaat! Het laat zich allemaal schrijven als een wervende marketingtekst, maar het is echt niet zo bedoeld, gewoon een realistisch stukje geschiedschrijving van onze toko en mijn persoonlijke activiteiten hieromtrent.
Laten we afspreken dat ik binnenkort eens wat meer schrijf over het fenomeen stof en wat de risico’s kunnen zijn van dat stof. Ik krijg altijd te horen dat men hierover meer wil weten dus… hierover meer bij een van mijn volgende blogs.
Groet Geerd
Wil je meer informatie over het BCPS of de certificatie ga dan naar onze sites en download de laatste Whitepaper op www.pp4c.nl of www.brecon.nl
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!